Despre sănătatea copiilor mici cu responsabilitate, calm și echilibru

Prima oară când am auzit de SDS, cred că chiar înainte să nasc, m-am panicat cu totul și așa am rămas câteva luni. Mă trezeam noaptea să îi ascult respirația, citeam tot felul de articole și am răsuflat ușurată când a trecut perioada de risc. Acum mi se pare că eram cam exagerată în panica mea și trebuia să fiu mai calmă. Prima oară când a făcut febră Alexandru am ajuns bineînțeles la camera de gardă, amândoi părinții panicați. Cred că abia după ce am trecut de perioada îmbolnăvirilor în primele luni de creșă, am privit cu mai mult echilibru posibilitatea ca cel mic să se îmbolnăvească. Practic, am trecut de la ”Vine sfârșitul lumii” la ”Nu cred că e bolnav”, dacă ar fi să mă iau după categoriile identificate de Alex de la Cel Mai Bun Tată.

Educația pentru prevenție

Am și norocul unui copil care, după primele trei luni la creșă când mai mult a stat acasă cu otite, s-a îmbolnăvit apoi destul de rar. Nu știu dacă e genetică, noroc, alimentație, vaccinuri, dar cred că fiecare a contat într-o anumită măsură. Noi suntem acum în perioada în care încerc să îi induc cât de importantă e partea de prevenție pentru a ne asigura că evităm îmbolnăvirile și cred că de fapt acesta e cel mai important rol al părinților. Relația lui Alexandru cu medicii nu a fost una foarte prietenoasă după ce la 8 luni am stat internați cu o enteroviroză, iar apoi pe la 1 an a avut câteva luni cu otite recurente, așa că e muncă laborioasă să îi explic că medicii nu sunt o sperietoare, că avem nevoie să facem diferite analize periodic, că trebuie să mergem la controale. Până acum am reușit să avem prima vizită la dentist și urmează controlul efectiv, să luăm primele analize de sânge unde am avut o problemă după ce nu i-au găsit ușor vena și să avem un medic de familie la care mergem cu drag. Am eșuat însă în a face o ecografie, pregătim de ceva timp un control oftalmologic, iar la ultimul exudat luat la grădiniță a reacționat vehement negativ. Sunt încrezătoare însă că vom progresa treptat și va interioriza aceste practici.

Educația pentru igienă

Atunci când vorbim despre sănătatea copiilor, e vital să ne axăm pe igienă, deși nu e atât de ușor să le inducem și lor ceea ce pentru noi sunt niște automatisme. La noi partea cea mai simplă a fost spălatul pe dinți unde nu am avut nicio opoziție, iar cea mai dificilă rămâne tăiatul unghiilor unde și acum trebuie să duc muncă de lămurire, să stabilesc un program. Poate la alții e mai ușor, eu am însă un catâr încăpățânat care nu acceptă nimic dacă nu are explicații peste explicații.

Conferință despre sănătatea copiilor (0-5 ani)

Dacă vreți să luați sfaturi direct de la profesioniști, în cazul de față medici, săptămâna viitoare are loc o conferință din seria Modern Dad’s Challenges pe acest subiect. Modern Dad’s Challenges, ediția 7, va avea loc la Hotel Internațional București, pe 3 mai, de la ora 18.30. Invitați sunt Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie-profil pediatrie, Bogdan Ivănescu, Autor și prezentator al platformei medicale TV – Doctor MIT, Dr. Ana-Maria Cernica, Medic Specialist Pedodonție Crystal Dental Clinic și Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică. Temele de discuție propuse sunt:

  • Despre bolile copilăriei și imunizarea celor mici
  • Mituri & Adevăruri despre îngrijirea sănătății copilului
  • Îngrijirea dinților la copii. Efecte pe termen lung.
  • Alergii și afecțiuni ale pielii copilului

Participarea este gratuită, iar înscrierea se face completând formularul de aici. Evenimentul este susținut de Lidl Romania, Lupilu, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos, Dettol Romania, Crystal Dental Clinic, Aqua Carpatica si Domeniile Samburesti.

Sănătatea copiilor e cea mai grea responsabilitate pe care o are un părinte, dar tocmai de aceea nu trebui să cădem pradă panicilor sau falșilor profeți mediciniști. Doar prin calm, echilibru și responsabilitate vom reuși să protejăm sănătatea celor mici, dar și să îi educăm pentru viitor cum să se îngrijească singuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s