Muzeul Aviației – activitate cu copiii într-un weekend însorit în București

Acum că s-a întors vremea caldă, pot să vă recomand una din activitățile care nouă ne-a plăcut foarte mult astă-toamnă: Muzeul Aviației. Ce e drept noi nu am prins un weekend foarte însorit sau călduros, așa cum se vede și din poze, dar tot a fost una din activitățile în București care l-au marcat pe Alexandru și cu siguranță o vom repeta. De altfel, așa cum am povestit și în articolul despre Muzeul Tehnic Leonida din Parcul Carol, muzeele încep să devină o atracție și pentru noi, mai ales când e vorba de mijloace de transport.

Prima recomandare pentru această activitate e să nu aveți, voi părinții, așteptări prea mari pentru că s-ar putea să fiți foarte dezamăgiți. Muzeul și mai ales expoziția de afară nu sunt în cele mai bune condiții, ba chiar e posibil să vi se pară o adunătură gen ”cimitir de avioane date la fier vechi”. Pentru cei mai mici însă fiți siguri că toate pe care le vor vedea vor fi fascinante și fiți pregătiți pentru multe întrebări și explicații. Aici ar fi recomandarea nr. 2: nu există audio-ghid și singurele ajutoare sunt plachetele cu ce reprezintă obiectul în cauză, așa că ar fi bine să vă documentați un pic înainte despre istoria aviației, ce fac avioanele militare, pe unde lansează bombe/rachete, de ce avioanele de acrobații nu au pasageri și cine știe ce le-ar mai putea trece prin cap viitorilor aviatori și aviatoare.

Ce puteți vedea la Muzeul Aviației

Muzeul e împărțit în trei secțiuni:

  • Hangarul 1 prezintă istoria aeronauticii de la primele mijloace de zbor până în anul 1959. Sunt mai multe machete ale avioanelor realizate de Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, avioane și stații de radiolocație din al doilea război mondial și de după, uniforme, documente din acea perioadă.
  • Hangarul 2 prezintă modele de avioane din anii 60-70, simulatoare de zbor, tehnică de radiolocație
  • Expoziția în aer liber e un talmeș-balmeș cu avioane militare, elicoptere, avioane de acrobație, tunuri anti-aeriene. Ar fi bine să mergeți după mai multe zile cu soare pentru că altfel o să înotați prin noroi și bălți, pavajul fiind limitat la aleea principală.

Muzeul_Aviatie_Bucuresti avioane acrobatiiNouă ne-a plăcut foarte mult și micul pasaj care face legătura între cele două hangare și care recrează o stradă din perioada interbelică cu elemente care fac bineînțeles legătură cu aviația (afișe, extrase din ziare, croitoria care făcea uniforme).

Ar fi fost ideal dacă aveam măcar un audio-ghid sau ecrane interactive ca la Muzeul Antipa pentru informații suplimentare despre exponate. Asigurați-vă că aveți telefonul încărcat și cu acces la internet pentru a apela la salvatorul Google. Am mai resimțit nevoia și unui mic magazin de suveniruri pentru că avem nevoie de avioane la colecție și cu siguranță Muzeul ar fi ieșit pe plus.

Cum ajungeți la Muzeul Aviației

Locația, strada Fabrica de Glucoză nr. 2-4, cu intrare din bulevardul Barbu Văcărescu, e destul de ușor accesibilă și cu mașina și cu transportul în comun. Noi am mers cu mașina și există o parcare improvizată înaintea intrării în curtea Muzeului, dacă aveți ca și mine acest stress al bucureșteanului care nu vrea să mai aibă mașina ridicată pentru parcare neregulamentară. Cu mijloacele de transport în comun cel mai bine veniți cu tramvaiul 5 care are stație chiar acolo ”Muzeul de Aviație”, dar se poate și cu metroul pe Magistrala 2 în direcția Pipera și coborâți la Aurel Vlaicu, doar că mai aveți de mers pe jos 10-15 min. Puteți să vă mai luați ca reper și cea mai înaltă clădire din Bucureși, Sky Tower, care e aproximativ vizavi de Muzeu.

 

Pentru detalii despre Muzeu și istoria acestuia, găsiți informații pe pagina Forțelor Aeriene Române sau pe pagina de Facebook. Impresii la fel de amestecate ca ale mele am mai citit la Mamă pentru Doi și pe amfostacolo.ro. Fiți convinși însă că pentru copii vor fi câteva ore fascinante, așa că nu lăsați dubiile unor adulți să vă influențeze programarea vizitei, mai ales că și resursele financiare implicate vor fi minime.

 

 

 

 

Lasă un comentariu