Educația sexuală prin cărți – povestea spermatozoidului Pișpirel

Chiar dacă nu am reușit să pun și aici aici ce lecturi mai avem, nu ne-am întrerupt obiceiul din fiecare seară, ba char începem să avem lecturi din ce în ce mai specializate pe diferite teme (istorie, meteorologie, spațiu). Deși nu a împlinit încă 4 ani, mi se pare că Alexandru e într-o perioadă de acumulare accelerată de cunoștințe și toate ”de ce-urile”, ori cât de exasperante ar fi, sunt cea mai bună metodă de învățare pentru el. E un challenge și pentru noi părinții să ne punem la punct lecțiile de geografie, istorie, fizică, chimie și să învățăm lucruri noi. Atunci când vine vorba despre educație sexuală nu am lecții la care să mă raportez, nici măcar alea de anatomie unde partea de organe sexuale și reproducere era rezumată în jumătate de oră printre hlizeli și jocuri de cuvinte. Lecțiile din familie nu îmi sunt nici ele de ajutor pentru că nu au existat.

Dar cum propriile frustrări și lipsuri în educație sunt cel mai bun incentive în modelarea educației copiilor, mi-am început cariera de mamă determinată să îi ofer lui Alexandru toate informațiile necesare, fără jenă, falsă pudoare și bigotism. Nu îmi e ușor, așa că mi-am luat un aliat de nădejde pentru această etapă a educației sexuale: cartea ”Unde-a dispărut Pișpirel?”, apărută recent la Editura Humanitas.

Noi am citit-o în câteva seri la rând, chiar și de mai multe ori pe seară pentru că e o poveste scurtă, cu puține cuvinte și cu ilustrații care adaugă detalii. În rezumat, Pișpirel e unul din cei 300 de milioane de spermatozoizi din corpul domnului Brown care se pregătește pentru marele concurs de înot. Pișpirel nu e foarte bun la matematică, nu știe să calculeze câți spermatozoizi trebuie să învingă pentru a câștiga concursul de înot, dar, într-o luptă strânsă cu Barosanul, alt spermatozoid, reușește să câștige marele premiu: oul doamnei Brown. Pișpirel dispare în ou și de acolo se întâmplă ceva magic, iar doamna Brown dă naștere peste 9 luni unei fetițe, Edna, care, ce să vezi, nu era prea pricepută la matematică, dar era foarte bună la înot.

Cu Alexandru am vorbit despre penis, vagin, nu pot să zic că a fost foarte interesat de partea cum ajunge Pișpirel la oul doamnei Brown, nici măcar hărțile nu l-au interesat foarte mult. Marea lui întrebare a fost ”De ce intră în ou?”, iar răspunsul că acesta era marele premiu nu l-a mulțumit, așa că am mai glosat pe marginea lui povestindu-i despre cum s-a născut el, cum ar fi fost dacă ar fi avut un frate/soră.

Singurul meu reproș pentru carte e că sunt unele pagini unde textul curge de pe o pagină pe altă și apoi trebuie să citești textul din josul paginii. Aș mai zice și că ar fi bine dacă prețul ar fi mai accesibil pentru cât mai mulți părinți sau dacă ar exista vreo variantă în care ea să circule gratuit. Noi probabil o vom dona în curând că nu mai prezintă așa interes după ce am disecat-o câteva seri la rând.

În perioada acesta, am găsit că pe elefant.ro prețul e redus la 18 lei, deci e o bună ocazie să o achiziționați pentru mini-vacanța de Paște. Cartea e parte a unei serii coordonate de Otilia Mantelers, care a și povestit despre ea pe blog. Mai găsiți articole despre cartea cu Pișpirel și educația sexuală a copiilor la: Pisica pe Sârmă, Dosar de Mamă, Un soi de blog, Talente de Năzdrăvani.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s