Odiseea pentru copii – colecție de povești fantastice și lecții de viață

Fascinația mea pentru miturile grecești dăinuie din copilărie când am tocit celebrele ”Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru, dar  a reușit să se mențină și ca adult, după ce am descoperit ”Iliada” și ”Odiseea”. După vacanța la Atena anul trecut și inevitabilele lecții de istorie la fața locului, Alexandru a devenit și el interesat de povești cu zei, zeițe și alte făpturi mitologice. Mai avem prin casă și exemplarele mele din ”Legendele Olimpului” însă, în absența unor ilustrații atractive nu sunt o carte recomandată pentru copii sub 7-8 ani aș spune eu. Așa că am comandat câteva titluri de la Usborne: o carte cu stickere, care, surprinzător, nu prea a prezentat mare interes, una din seria ”See inside” despre Roma antică pentru a vedea și transferul istoric al miturilor și Odiseea repovestită pentru copii, de Louie Stowell.

Oarecum surprinzător și pentru mine, Alexandru a fost foarte atras de ”Odiseea” pentru copii și am avut seri la rând în care doar asta citeam și revenim în continuare frecvent la ea. Nu e o carte recomandată pentru copii mici, Usborne o are în colecția lor de ”Young reading”, adică pentru copii care învață să citească. Eu la primele lecturi am mai sărit peste unele pasaje care mi se păreau prea dure (Ciclopul care mănâncă oameni, coborârea în infern), dar treptat am început să citesc integral și cu multe explicații la toate ”de ce-urile” pe care le primeam.

Pentru copiii mici atracția la început vine probabil de la ilustrațiile foarte clare (realizate de Matteo Pincelli) și de la formatul cărții (dimensiuni reduse, cam cât jumătate de coală de hârtie, copertă cartonată și foi lucioase). În același timp, pe măsură ce le veți citi și dacă însăilați cu ce vă mai amintiți despre zei din ”Legendele Olimpului”, vor deveni captivați și de povestea călătoriei plină de aventuri și pericole a lui Odiseu. E o carte bună de stat seara în pat și discutat despre lecțiile de viață pe care ni le oferă, despre iubire, loialitate, răbdare, diversitate, bine vs. rău, rezistența la tentații pentru a-ți atinge un obiectiv și câte alte înțelesuri mai găsiți.

Cea de la Usborne costă 6 lire, nu foarte ieftin dacă te uiți la dimensiunile sale, dar, dacă aveți copii ceva mai mari există și o variantă în limba română la doar 8 lei cu cele trei poeme epice: Iliada, Odiseea și Eneida, repovestite pentru copii, de la Editura Regis. Nu am cumpărat-o ca să vă dau mai multe detalii despre ea, prețul pare un pic ”too good to be true”, dar dacă puneți mâna pe ea aștept opiniile voastre.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s