Pro sau contra: pe Valea Prahovei cu copiii mici?

Dacă tot afară e vreme numai bună pentru schi sau săniuș, am zis că merge să vă povestesc experiența noastră cu Valea Prahovei, această Vale a Plângerii și Tărâm al Făgăduinței în același timp. Noi ne încadrăm mai degrabă în categoria ”pro”, chiar dacă pot găsi suficiente argumente de ”contra”. Până la urmă însă contează ce e cel mai important pentru fiecare atunci când planifică o ieșire în afara orașului: cazare  bună, prețuri mici, locuri de joacă, durata drumului etc.

Unde pe Valea Prahovei?

De când s-a născut Alexandru cred că ajungem pe Valea Prahovei cam o dată la 3 luni. Am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă este să avem cazare în Sinaia, atât din punct de vedere al duratei drumului și a aglomerației, cât și pentru că ai cele mai multe opțiuni de activități cu copiii. A fost și prima ieșire cu el în afara orașului acolo și poate de aceea avem și o legătură emoțională, nu doar argumente pragmatice. Dacă nu găsim cazare în Sinaia, mergem spre Bușteni – Poiana Țapului, tot în ideea să nu stăm prea mult blocați în trafic. În varianta asta cel mai mult am făcut în trafic 3 ore pentru că se formează un blocaj în zona Nistorești-Comarnic.

Centurile ocolitoare ale stațiunilor și o prezență mai mare a polițiștilor care să dirijeze ar face minuni pentru traficul pe Valea Prahovei. Am avut experiența săptămânii trecute, când ne-am hotărât vineri că vrem să plecăm, am găsit cazare doar în Poiana Brașov, am plecat la 16.30 din București și am ajuns la hotel la ora 21.00, cu 2 ore petrecute între Nistorești și Predeal. Din fericire am un copil obișnuit cu drumurile lungi cu mașina și care adoarme repede, așa că nu am avut momente de criză, doar a trebuit să dăm multe explicații despre de ce nu ne mișcăm, de ce sunt așa multe mașini, de ce nu e drumul mai mare, de ce nu sunt polițiști.

O variantă de încercat cred că e și cu trenul, dar nouă ne place să facem și mici excursii prin jur, iar mașina ne oferă libertatea de mișcare necesară.

Activități pentru copii de 2-5 ani pe Valea Prahovei

Nu cred că trebuie bifate neapărat activități speciale pentru copii atunci când mergeți pe Valea Prahovei, dar e important să petreceți cât mai mult timp în aer liber. Nouă ne place foarte mult parcul și locul de joacă din centrul stațiunii Sinaia: leagăne, tobogane, trambuline, mașinuțe, fântână arteziană, tiroliană pentru cei mai mari. De lângă parc se ia și trenulețul care face turul stațiunii. Durează cam jumătate de oră toată excursia, dar merge încercată o dată.

Bineînțeles când suntem în Sinaia cam de fiecare dată ajungem și la Castelul Peleș, deși până acum nu am intrat cu Alexandru la muzeu să îl și vizităm. Toată zona Castelului este însă potrivită pentru petrecut timpul cu copiii: alergat prin iarbă/zăpadă, pescuit cu bețe, adunat frunze, conuri, bețe.

Tot în Sinaia, atunci când vremea nu e favorabilă, puteți încerca o excursie și la Gara Sinaia, nu doar să așteptați trenurile și să admirați clădirea, ci și să vizitați expoziția de trenulețe. Noi am fost de 3 ori cred, așa că probabil nu vom mai ajunge prea curând, dar vă recomand să încercați pentru că, pe lângă admirat miniaturile, copiii se pot juca cu șine, cuburi, mașinuțe sau pot desena.

Mai puteți încerca telecabinele și telegondolele. Noi am avut doar experiența unei cozi de vreo 2 ore pentru urcat la Babele așa că ne-am cam lecuit de sportul acesta, mai ales că după ce am făcut și comparația cu mijloacele similare din Italia, mult mai noi și mai sigure.

De cele mai multe ori ajungem cel puțin câteva ore și în Brașov: ne plimbăm prin centrul vechi, urcăm un pic pe Tâmpa, găsim vreun loc de joacă. Încă nu am încercat Superland, deși weekendul trecut așa plănuiam, însă ne luptam și cu o răceală și am zis că mai putem aștepta.

Acum că e iarnă, sigur găsiți vreun derdeluș pentru dat cu sania, iar dacă vreți ceva mai organizat în Poiana Brașov noi am mers la parcul organizat acolo unde, contra sumei de acces poți alege dintr-o varietate de tipuri de sănii, plus că există și bandă pentru a urca dealul. Noi nu suntem schiori sau snowboarderi, dar am văzut că sunt mai multe oferte de școli și instructori. Parcă totuși dacă ne hotărâm în această direcție și cu Alexandru, cred că o să vreau să încerc o zonă cu mai multe avantaje (de preț, de facilități, de cazare).

Cazare și masă pe Valea Prahovei child-friendly

Conceptul de child-friendly nu e tocmai răspândit prin România, iar atunci când găsești ceva promovat cu această caracteristică așteaptă-te și la prețuri pe măsură. Așa că noi nu am căutat ceva care să aibă child-friendly pe frontispiciu, dar care să întrunească minime avantaje: poziționare Sinaia-Bușteni, reviewuri bune din punct de vedere curățenie și mâncare, mic dejun inclus și măcar un mic balcon ca să putem sta și noi părinții la un pahar de vorbă. Am stat de fiecare dată în alt loc pentru că nu prea suntem genul care să planificăm din timp, dar în general am găsit cazări unde am reveni și altă dată. În Sinaia ca raport preț-beneficii, cea mai bună variantă a fost Pensiunea Boema, din Cumpătu care are o curte mare, un fel de loc de joacă, chiar dacă nu foarte bine îngrijit și un personal foarte amabil. Tot în Sinaia ne-a plăcut foarte mult, mai ales micul dejun și locația centrală, Bistro-Pension La Teleferic. Din păcate însă camerele sunt extrem de mici, așa că merg mai degrabă atunci când și copiii sunt foarte mici. În prima excursie în trei am stat la Hotel Bastion, lângă Peleș, un hotel decent, cu prețuri rezonabile, dar aveți grijă să nu nimeriți nuntă în weekend. În Bușteni am avut două cazări foarte bune: Complex Cochet, care are și piscină interioară și un iaz cu păstrăvi și o mîncare delicioasă și Casa Freya, unde singurul reproș ar fi micul dejun destul de puțin variat. Am mai stat în Brașov la Hotel Gott, chiar în zona centrală, destul de scump și cu dificultăți în găsit loc de parcare, dar cu mâncare bună și camere confortabile. În Poiana Brașov am stat acum la Hotel Ruia, unde am avut noroc că ne-au făcut upgrade la apartament și care are potențial pe timpul verii datorită locului de joacă, dar din păcate se simte că e un loc unde ar fi nevoie de ceva investiții atât în infrastructură, cât și în instruit personalul.

Pentru mâncare, după ce am mers prima oară la Taverna Sârbului în Sinaia, Alexandru nu a mai vrut să încerce și altceva, așa că nu vă mai pot face alte recomandări. La Tavernă însă sigur găsiți locuri, fără rezervare, mâncarea e bună, personalul e simpatic și se poartă drăguț cu copiii fără a fi agasanți.

Dacă aveți și alte recomandări pentru Valea Prahovei chiar le aștept pentru că sigur ne vom întoarce curând. Deci, pro sau contra Valea Prahovei pentru copiii mici? La noi opțiunile sunt clare.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s