Să le creștem aripi copiilor

După câteva săptămâni de așteptare ne-au venit cărțile de pe Book Depository, dar a meritat. Fiecare din familie a primit câte ceva, iar Alexandru este entuziasmat de noul lui personaj favorit: Rosie Revere, o fetiță care se pregătește să devină inginer. Știam foarte bine când am comandat-o la ce să mă aștept: o carte cu un personaj feminin puternic și care să inspire curaj, o poveste bună de citit seara, un punct de pornire pentru discuțiile despre meserii și aspirații.

E destul de dificil să contrabalansez influențele sexiste din societate, așa că fac eforturi constant să găsesc noi exemple pe care să le discut cu Alexandru. De aceea, personajul feminin central a fost argumentul decisiv când am ales cartea aceasta, dar m-am bucurat să descopăr o carte care e importantă nu doar pentru latura de female empowerement, ci pentru un empowerement al copiilor în general, indiferent de sex.

Povestea pe scurt e despre Rosie Revere, o fetiță oarecum timidă la școală, dar care seara lucrează la tot felul de invenții în camera ei, pornind de la lucruri găsite prin gunoi. Aflăm că toate aceste invenții le face pe ascuns pentru că la un moment dat a făcut o pălărie specială pentru un unchi de-al ei care lucra la ZOO, o pălărie care să țină deoparte șerpii. Unchiul ei a fost foarte amuzat de cum arăta pălăria așa că a izbucnit în râs, numai că lui Rosie i s-a părut că reacția lui a arătat că nu a luat-o în serios, iar invenția ei a fost un eșec. La un moment dat, vine în vizită strămătușa Rose care îi povestește despre cum a lucrat ea să construiască avioane în perioada celui de-al doilea război mondial, alături de alte femei, dar cu toate acestea nici până acum nu a reușit să zboare. Rosie își pune în cap să construiască un dispozitiv care să o ajute pe mătușa Rose să zboare, numai că după ce plutește puțin acesta se prăbușește. Mătușa izbucnește în râs și Rosie crede că iar a eșuat și atunci nu va mai face niciodată nicio invenție. Morala este dată de atitudinea mătușii care o îmbrățișează, îi spune că acest prim eșec a fost de fapt un succes răsunător, iar singurul eșec ar fi dacă ar renunța.

Cartea este și un omagiu adus feminismului de la jumătatea secolului trecut, iar eșarfa pe cap pe care mătușa Rose o transmite nepoatei Rosie este similară celei dintr-un poster care a făcut istorie.

Autoarea cărții, Andrea Beaty are mai multe astfel de cărți care combat stereotipurile : ”Ada Twist, Scientist”, ”Happy birthday, Madame Chapeau” și noi cu siguranță le vom mai căuta. Sper să fie traduse și în română la un moment dat, dar să fie păstrate aceleași condiții grafice care pun în valoare ilustrațiile lui David Roberts.

Dacă vreți să îi ajutați pe copii să își gestioneze eșecurile, dacă vreți să le povestiți despre lucrurile extraordinare pe care le pot face deopotrivă femeile și bărbații, ”Rosie Revere Engineer” e o carte care vă vine în ajutor. O poveste frumoasă, cu ilustrații bine realizate și care îi învață să își urmeze visele, să își întindă aripile și să zboare.

Update: Cartea se găsește și tradusă, la editura Pandora, cu un preț foarte bun, la jumătate față de varianta în engleză, însă și condițiile grafice sunt incomparabile.

Sursa foto: https://www.amightygirl.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s